Biografie

 DSC0948In 1965 debuteerde Marco Bakker tijdens het Holland Festival met de mannelijke hoofdrol in de opera “ De Droom” van de Nederlandse componist Ton de Leeuw, waarna de titelrol volgde in Monteverdi’s “Orfeo” in hetzelfde festival o.l.v Bruno Maderna.

In zijn lange loopbaan bouwde Marco een breed opera- operette en concertrepertoire op en werd uitgenodigd in diverse concertzalen in binnen-en buitenland. Hij was prijswinnaar in de internationale vocalistenconcoursen van Munchen, 's Hertogenbosch en Rio de Janeiro.

Zijn eerste grote concerttournee maakte hij in 1973 in de V.S. als solist met het Philharmonisch Orkest uit Berlijn en het Berliner Conzertchor met uitvoeringen van Bach’s “Hohe Messe” en “die Schoepfung” van Haydn. Na hoofdrollen in “Les Pecheurs de Perles” van Bizet en Bellini’s “Il Pirata” in het beroemde Wexfordfestival in Ierland, vertolkte hij in het beroemde Glyndebournefestival in Zuid Engeland de mannelijke hoofdrol in Richard Strauss’ opera “Intermezzo”, welke uitvoering de hoogste onderscheiding verwierf voor opera-en toneelprodukties in Groot Brittannië. Kort daarna volgde in Engeland de titelrol in Tsjaikovski’s opera “ Eugen Eunegin”. Marco werd internationaal vooral bekend door zijn rol van Graaf Danilo in Lehar’s “Lustige Witwe”, die hij in talloze grote theaters ( o.a. Wenen en Berlijn) in Europa vertolkte.

Marco Bakker is een veel gevraagd concertzanger. Hij zong al meer dan 300 maal de Christuspartij in Bach’s “Mattheus Passion” o.a. in Berlijn, Antwerpen, Londen, Wenen en Amsterdam. De afgelopen jaren maakte Marco Bakker concerttournee’s in Canada en het Caribisch gebied. In Nederland verwierf hij vooral bekendheid door zijn vele Televisie-en Radioprogramma’s en de jaarlijkse Nieuwjaarsconcerten zoals “Ein Abend in Wien” en “Wien bleibt Wien”.

In Januari 2015 verscheen zijn nieuwe cd met Schumann’s Dichterliebe en Mahler’s “Kindertotenlieder” en “Lieder eines fahrenden Gesellen” met pianiste Mirsa Adami. Marco Bakker maakte meer dan 90 cd’s en grammofoonplaten.

Marco heeft nog steeds niet te klagen over aanbiedingen in binnen- en buitenland, zijn fantastische stem is uniek. Weinig zangers is het gegeven om op hoge leeftijd nog zo prachtig te kunnen zingen als Marco Bakker. Een jong klinkende stem, gave techniek en verbluffend interpretatievermogen. Na de Christuspartij in de Matthäus Passion in 2016 in de Basiliek van Laren, nu recent in de Grote Kerk in Naarden de basaria’s uit Johannes- en Matthäus Passion. Hij ontroerde publiek, maar ook koor en orkest door zijn inlevingsvermogen, mooie techniek en pure klankschoonheid van de stem. Het lijkt alsof Marco de laatste jaren ‘nieuwe’' registers open trekt. Het is een waar genoegen om naar deze zanger te luisteren.

Van 3 tot en met 14 november 2018 was Marco uitgenodigd voor een concerttournee op de Nederlandse Antillen. In het seizoen 2018 - 2019 maakt Marco een theatertournee in Nederland en België met de bekende dirigent Walter Proost. Walter is vaste dirigent van het prestigieuze orkest ’Royal Philharmonic Orchestra”..

English
Baritone Marco Bakker was for a long period one of the most famous classical singers in the Netherlands. He made his debut as the main singer in the Opera 'De Droom' by Ton de Leeuw at the Holland Festival. He was a laureate of the IVC competition amongst others. He was not only an opera and concert performer but had a very important career in operetta and acted in a movie with the Dutch comical duo Theo and Thea. Marco Bakker is still active on stage in and outside the Netherlands.

IN DE MEDIA